Det er slett ikke vanskelig å plante hekk. Men før du stikker spaden i jorda, er det et par viktige ting du bør tenke på – forarbeidet er nemlig avgjørende for at du skal få resultatet du drømmer om.

1. Undersøk jordkvaliteten

For å gi hekken best mulig vekstvilkår er det avgjørende at du planter den i jord av god kvalitet. Sjekk jordforholdene på plantestedet – er jorda full av sand eller kanskje kompakt og leirholdig? Legg en plan for hvordan du kan forbedre den – de fleste hekkplanter foretrekker moldholdig, næringsrik jord med god drenering

2. Grav en grøft

 Frem med arbeidshanskene! Grav en grøft som er dyp nok til at røttene får god plass –minimum 50 cm. Bearbeid jorden             godt, og bland den med plantejord og kukompost.

3.  Sett ned plantene

Sett hekkplantene ned i grøfta og dekk rotklumpen med jord – men ikke mer enn tre cm over rota. Planteavstanden avhenger av plantesort, størrelse og ikke minst hvor tett du ønsker at hekken skal bli, men 2,5 plante per meter er et greit utgangspunkt for en tett hekk. Gi planten et godt tråkk, så den står stødig, strø over litt gjødsel og avslutt med barkduk og et lag bark – det bidrar til at jorden holder bedre på fuktigheten.

4.  Vann rikelig

Etter at hekkeplantene er i jorda, er det viktig at du er raus med vanningen. Start med å gi hekken en skikkelig rotbløyte, og vann deretter daglig. Vi anbefaler å legge dryppeslange. Husk også å vanne hekken din godt før vinteren og tidlig om våren, når sola begynner å skinne sterkt.